Maak kennis met Zuid-Afrika!

 

De wijngebieden van Zuid-Afrika liggen allemaal met een boog rondom Kaapstad op de Westkaap (Western Cape). Hier plantte de Nederlander Jan van Riebeeck al wijnstokken in 1658. Op 2 februari 1659 was daar dan eindelijk zijn eerste wijn en deze dag gaat dan ook de geschiedenisboeken in als officieel begin van Zuid-Afrika als wijnland.

 

Helaas heeft de apartheid een grote rol gespeelt in de groei van Zuid-Afrika als wijnland en zien velen daarom ook 1994 als een belangrijk jaar. Pas na de afschaffing van de apartheid speelt Zuid-Afrika een grote rol op de wereldwijnmarkt.

 

Zuid-Afrikaanse wijnen waren aanvankelijk geïnspireerd op de Franse klassieke wijnen en dan vooral de Bordeauxblend. Tegenwoordig zijn de betere Zuid-Afrikaanse wijnen heel divers en steeds vaker echt Afrikaans. Voor deze wijnen wordt vooral veel gebruik gemaakt van de Chenin blanc en de Pinotage druivenrassen.

 

Pinotage

Wie zegt Pinotage zegt Zuid-Afrika! Deze druif vindt zijn herkomst in Zuid-Afrika, nadat Professor Perold in 1925 de bekende druivenrassen Pinot Noir en Cinsault met elkaar kruiste. In eerste instantie bleek dit ras een te grote hoeveelheid aan druiven te produceren, waardoor de kwaliteit van de wijn matig was. Hierdoor kreeg wijn uit Zuid-Afrika een slechte naam en besloten veel wijnboeren de wijnstokken te rooien. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is de kwaliteit uitstekend en wordt de druif weer opnieuw aangeplant.

 

Chenin blanc

Chenin blanc is met 18% van de totale wijngaardoppervlakte, het meest aangeplante druivenras in Zuid-Afrika, hierdoor heeft deze zich ontwikkeld tot dé witte druif van dit wijnland bij uitstek. Door het kenmerkende terroir - dat wil zeggen de samenstelling, de structuur en de waterdoorlaatbaarheid van de grond, het klimaat en de ligging van de wijngaard – verkrijgt deze druif in Zuid-Afrika zijn droge kenmerken en milde zuren.